Följ via e-post

torsdag 27 september 2007

Anna, vinnare av frågetävlingen på Skeppsholmsdagen


Anna Teivonen var den lyckliga vinnaren som drogs bland de rätta svaren vad de kraftiga ringarna vid byggplatsen av Ulla Winblad använts till. Idag överlämnades priset boken ”Mysterier, oförklarliga under och sällsamma händelser”.


2. Dessa ringar var fästpunkter för det spel som användes för att dra upp Gustav III:s kungliga fartyg ”Amphion” till dess skjul beläget på denna plats.

tisdag 25 september 2007

Efter råseglet kom på 1700-talet gaffelriggenAllmogen seglade småfrakter med storbåtar till Stockholm. Karakteristisk är den höga riggen för att fånga vinden ovan öarna och den långa
bommen.

Här är av de tidigaste avbildningarna av storbåtar med gaffelrigg som lossar förnödenheter och saltströmming till örlogsskeppen inför Gustav III: s krig mot Ryssland.

På den tiden verkade gaffeln vara betydligt kortare än idag.

måndag 17 september 2007

Varför blev det denna båt?

Göran Hernlund, lärare på båtbyggarskolan Skeppsholmen tyckte jag skulle bygga en storbåt. Han hade en liten modell på 22cm som jag skalade upp till 11meter och gjorde ett utslag på.
Den såg ålderdomlig ut. Föreställande en storbåt från 1700-talet med en liten underdäckskajuta i aktern troligen.

Kölämnet som låg hemma på tomten och väntade på att bli använt visade sig vara lite för kort. Då tänkte jag att om jag förkortar båten något så räcker ämnet. Jag tänkte att det vore smart att använda dagens teknik och tog kontakt med båtkonstruktören Jyrgen Sass. Jag skulle för hans dataritning mäta upp ett "oändligt" antal kordinater från min masonitritning. Vi tyckte inte att det blev så bra.
Då jag hittade den här ritningen på Krigsarkivet kändes det, att om vi skalade ner denna båt, skulle den bli bättre än den förra. Den ritades i gratisprogrammet som finns på nätet delftship.net.Siöbohm 1797

söndag 16 september 2007

Kul med alla besökare!Mycket härligt jobb med bildutställningen
om det kommande bygget.Skepps-skorpor med mask var kanske inte den läckraste menyn men........
Frågetävling
I berget framför båtskjulet är ett antal kraftiga ringa fästade.

Hur har de använts?

1. Dessa ringar använde Andrée som fäste för sin nya ballong ”Örnen” inför testflygningarna som föregick den senare ödesdigra ballongfärden mot Nordpolen.

2. Dessa ringar var fästpunkter för det spel som användes för att dra upp Gustav III:s kungliga fartyg ”Amphion” till dess skjul beläget på denna plats.

3. Dessa ringar var övre fästpunkt för linfärjan mellan Galärvarvet på Djurgården och Skeppsholmen.

Bland de rätta svaren drogs en lycklig vinnare Anna Teivonen
De mest populära svaren var 2 och 3.

lördag 8 september 2007

Skeppsholmsdagen i morgon kl 11-16
Kom förbi i morgon. Skepps-skorpor med mask och kaffe serveras!

Se ritningen på storbåten Ulla Winbladh som utgår från en "Chapmanritning" av en roslagsbåt från 1797. Kölämnet har påbörjats.Passa på och delta i frågetävlingen om de mystiska ringarna!

Välkomna!