måndag 26 november 2007

Storbaten Ulla Winbladh: Undre delen av forstaven

Med hjalp av fyrkantstang till hyllor
for att kunna sikta battre har jag
forsokt rata ut underdelen av forstaven.

tisdag 13 november 2007

Storbåten Ulla Winbladh: Stävkroken får haklask

Jag har försökt räta upp stävkroken som var skev. Den har övermått i djupled. Sågar en haklask som minst ska ha en längd som är 3 ggr grovleken på ämnet (här minst 360mm). Ju längre desto bättre.
Synd att behöva kapa bort så mycket av det virke som inte är vresigt. Dessutom torkar den upp rejält under bearbetningen trots att den har legat och torkat i 8 år under en pressenning ute. I båtbyggarskjulet har jag ingen värme. Här är biten struken med olja på de mest utsatta ställena.

torsdag 1 november 2007

Förstäven påbörjad



Stäven är så krum högst upp, att jag inte har något ämne som passar, så jag får göra den i två bitar.













Nu har jag börjat använda min elmotorsåg Husqvarna med mjukstart som jag är så kär i. Den fungerar bättre än den stora bensinsågen, som jag inte ens kan dra igång.

tisdag 23 oktober 2007

Fartygsforum på Sjöhistoriska museet

Amphios akterskepp som finns bevarad på Sjöhistoriska museet.

I helgen var jag på Fartygsforum(fartygsregistrerade: lägre än 12m bredare än4m), som är en gång om året. www.sjohistoriska.nu Ett mötestillfälle för dem som bevarar och brukar historiska fartyg, och för ideella aktörer och myndigheter/institutioner att mötas och tillsammans diskutera och samtala om angelägna frågor. Det handlade en del om bemanningsregler, föreskrifter och fartområden som verkade vara kärnfrågor för deltagarna. Danskarna berättade om sin skibsbevaringsfond som stöder bevaringsvärda bruksbåtar ner till 2 bruttoton( småbåtar ner till 2 kubikmeters volym) www.skibsbevaringsfonden.dk som jag läste idag är mycket intressant tycker jag. Där uppmärksammas och stöds de mindre bruksbåtarna.

I Sverige handlägger Statens maritima museer skutstöd till segelfartyg i form av ekonomiskt bidrag.


Statens maritima museer i Sverige har även startat en k-märkning kulturhistoriskt värdefulla fartyg som varit i yrkesmässig trafik i Sverige. Bland de hittills cirka 80 k-märkta fartygen finns bogserbåtar, passagerarångfartyg, segelskutor och fiskebåtar men också andra typer. Ambitionen är att k-märkningen ska vara en uppmuntran till fartygsägarna i deras förvaltning av vårt historiska arv.

Sjöhistoriska i Stockholm kommer också ha ett Veteranbåtsforum 18 november.

Allt detta är ju jättebra, men hur ska vi stödja bevarandet av små bruksbåtar som är mindre än 12x4m i Sverige?

lördag 20 oktober 2007

Bygget av Nordlandsbåten Kvitungen, Vikingaskeppens barnbarnsbarn

Istället för att häftet jag skrev till båtmässan 1997, där båten ställdes ut, bara ska ligga i en byrålåda hemma så lägger jag ut sidorna allteftersom här. Kanske kan vara till glädje för några. Det är en rätt detaljerad beskrivning av bygget som sker på ålderdomligt sätt utan mallar.
Som tur är har jag tagit rätt mycket bilder som kan vara kul för den som inte är freak.



onsdag 17 oktober 2007

Båtbyggarskjulet




Det är skönt att tänka på att det kommer ljusare tider, nu när höstmörkret faller. Här har jag byggt trädäcket och satt upp första spalje´n i den mobila skjulkontruktion för båtbygget.











Skjulet konstruerades allteftersom. Det visade sig att jag var tvungen att skruva upp ett plåttak och inte en vit pressenning som tak, så därför är takstolarna förhållandevis tunna.

söndag 14 oktober 2007

Spantrutan och kölämnet

Spantrutan att bygga efter.



Här är kölämnet påbörjat.

onsdag 3 oktober 2007

Bilder på båten från ritprogrammet



Lite fler bilder att njuta av.







En underdäckskajuta att krypa in i.





Vissa förändringar har jag gjort sedan 1700-talsförebilden, såsom motorn. Det gäller att redovisa vad man gör.

torsdag 27 september 2007

Anna, vinnare av frågetävlingen på Skeppsholmsdagen


Anna Teivonen var den lyckliga vinnaren som drogs bland de rätta svaren vad de kraftiga ringarna vid byggplatsen av Ulla Winblad använts till. Idag överlämnades priset boken ”Mysterier, oförklarliga under och sällsamma händelser”.


2. Dessa ringar var fästpunkter för det spel som användes för att dra upp Gustav III:s kungliga fartyg ”Amphion” till dess skjul beläget på denna plats.

tisdag 25 september 2007

Efter råseglet kom på 1700-talet gaffelriggen



Allmogen seglade småfrakter med storbåtar till Stockholm. Karakteristisk är den höga riggen för att fånga vinden ovan öarna och den långa
bommen.

Här är av de tidigaste avbildningarna av storbåtar med gaffelrigg som lossar förnödenheter och saltströmming till örlogsskeppen inför Gustav III: s krig mot Ryssland.





På den tiden verkade gaffeln vara betydligt kortare än idag.

måndag 17 september 2007

Varför blev det denna båt?





Göran Hernlund, lärare på båtbyggarskolan Skeppsholmen tyckte jag skulle bygga en storbåt. Han hade en liten modell på 22cm som jag skalade upp till 11meter och gjorde ett utslag på.
Den såg ålderdomlig ut. Föreställande en storbåt från 1700-talet med en liten underdäckskajuta i aktern troligen.

Kölämnet som låg hemma på tomten och väntade på att bli använt visade sig vara lite för kort. Då tänkte jag att om jag förkortar båten något så räcker ämnet. Jag tänkte att det vore smart att använda dagens teknik och tog kontakt med båtkonstruktören Jyrgen Sass. Jag skulle för hans dataritning mäta upp ett "oändligt" antal kordinater från min masonitritning. Vi tyckte inte att det blev så bra.
Då jag hittade den här ritningen på Krigsarkivet kändes det, att om vi skalade ner denna båt, skulle den bli bättre än den förra. Den ritades i gratisprogrammet som finns på nätet delftship.net.















Siöbohm 1797

söndag 16 september 2007

Kul med alla besökare!











Mycket härligt jobb med bildutställningen
om det kommande bygget.







Skepps-skorpor med mask var kanske inte den läckraste menyn men........
Frågetävling
I berget framför båtskjulet är ett antal kraftiga ringa fästade.

Hur har de använts?

1. Dessa ringar använde Andrée som fäste för sin nya ballong ”Örnen” inför testflygningarna som föregick den senare ödesdigra ballongfärden mot Nordpolen.

2. Dessa ringar var fästpunkter för det spel som användes för att dra upp Gustav III:s kungliga fartyg ”Amphion” till dess skjul beläget på denna plats.

3. Dessa ringar var övre fästpunkt för linfärjan mellan Galärvarvet på Djurgården och Skeppsholmen.

Bland de rätta svaren drogs en lycklig vinnare Anna Teivonen
De mest populära svaren var 2 och 3.

lördag 8 september 2007

Skeppsholmsdagen i morgon kl 11-16




Kom förbi i morgon. Skepps-skorpor med mask och kaffe serveras!





Se ritningen på storbåten Ulla Winbladh som utgår från en "Chapmanritning" av en roslagsbåt från 1797. Kölämnet har påbörjats.



Passa på och delta i frågetävlingen om de mystiska ringarna!

Välkomna!