söndag 28 juli 2013

Nytt försök att segla Laser




Idag ville jag prova om jag kunde orka ta fram en Laser själv och sätta upp riggen. Det var andra seglare där som gav tips, så det lyckades.




Nu var det byig vind så jag fegseglade lite. Det var lite för svår vind för en nybörjare.
Så har jag idag fått redapå att det finns en plats på segelkurs hos Sundelin. Jag försöker hitta vikarier på jobbet och hoppas det löser sig.

lördag 27 juli 2013

Vikingaskeppet Skuldelev 1, Ottar




Här ligger rekonstruktionen Ottar i hamnen i Roskilde. Förberedelsena för en längre tur verkar vara på gång. Barlast av runda stenar som är tänkta att rulla ur om skeppet välter.




Morötter i en plastsäck blandat med kutterspån samt andra förnödenheter står på kajen. Det är ett havsgående skepp av typen knarr, byggd på det sätt som gjordes år 1030 som fyndet är daterat till.




Här är akterskeppet med styråran på styrbord sida.




36 tons deplacement varav 24 tons last gör att detta lastfartyg är svårmanövrerat. Här sitter en motor på en stång som gör att motorn jan glida ner i vattnet. Ett modernt hjälpmedel som gör att jag inte skäms över motorn på Kvitungen.




Fyndet från spärren av Roskildefjorden är bevarat till 60%. Arkeologerna har kunnat se att det är byggt i Sognefjorden i Norge av kraftiga furuplank. Det har sedan blivit reparerat i Oslofjorden och i Östdanmark.




16 m lång och 4,8 m bred och står uppställt i Vikingaskeppsmuseet.




Tecknad bild med beräknad segelarea ca 90 m2. Genomsnittsfart 5 knop.

Vikingaskeppet Skuldelev 3, Roar Ege




Skuldelev 3 var ett litet elegant frakt och reseskepp 14m långt och 3,3m brett, djupgående 0,9m. Daterat till 1040, byggt i Danmark.




Skeppet är bevarat till 75%. Besättningen var 5-6 man. Vid manövrer och kortare sträckor kunde årorna tas i bruk. Det har haft ett däck av lösa plankor och öppet lastrum med ca 4 tons last.




Förskeppet


Här är förstäven med trappstegsformation att fästa borden mot som visas separat.




Modell


Här ligger Roar Ege som är en rekonstruktion av Skuldelev 3 låg i museumshamnen tillgänglig för alla att se. När jag kom till Roskilde på kvällen kunde jag gå runt och titta på allt utomhus. Utifrån de arkeologiska fynden återskapades detta skepp med de redskap och de metoder som användes på vikingatiden. Detta var museets första vetenskapliga rekonstruktion och seglar med en toppfart på 8,5 knop.

torsdag 25 juli 2013

Vi seglar Laser för första gången




Här seglar jag Laser i bakgrunden. Detta har jag ju velat pröva i flera månader.


Tyvärr fick jag segla förutan vind, men det går ju med en Laser! Så här utan vind var den stabil. Det som kändes lite jobbigt var förlängningen av rorkulten som jag är ovan med.


Bara att få ordning på alla tampar var knepigt, trots att jag försökt studera frågan. Till vår hjälp fanns en tjej som brukar segla Laser och var på Mälarhöjdens KanotSällskap och badade.


Dottern Hanna ger sig också ut här.


Vi hade Kvitungen med oss ifall vi behövde köra ut och rädda varandra. Hanna seglar här i bakgrunden.
Lasern verkar väldigt tung att bära fram om man inte är två. Masten var också tung att sätta i. Nu är vi sugna att segla i lite mer vind.

onsdag 24 juli 2013

Fantastiska Vikingaskeppsmuseet i Roskilde




Mot slutet av Vikingatiden sänktes skepp i Roskildefjorden.




Vid Skuldelev 20 km nord om Roskilde som ett skyddsvärn för handelsplatsen Roskilde.




Arkeologiska utgrävningar gjordes på 1960-talet. Och resterna av skeppen är utställda på museet.




Museet är byggt som en monter kring de 5 vikingaskeppen.




Fynden visar 5 olika skeppstyper. Utifrån fynden har har repliker byggts med de redskap och metoder som användes vid tiden.




Mycket forskning har bedrivits genom åren för att genomföra rekonstruktionen.
Danskarna är beundransvärda. De tar superseriöst på allt och då får man så mycket kunskap som är möjlig utifrån förutsättningarna. Jag var på museet en hel dag, men hann inte med allt. Jag valde att segla framför att gå på guidad tur. Jag kommer att berätta om mina intryck på bloggen.

måndag 22 juli 2013

Donovan på Lousiana, Danmark




Nu är min semester över och jag berättar lite av mina upplevelser. Den amerikanska konstnärinnan Tara Donovans första utställning i Europa är magisk.




Polyesterfolie och lim består den av. Så otroligt vacker.




Actylstavar, magiskt belysta.



Detta, som ser ut som ett "corallrev" är gjort av knappar hopfästade med lim.



Här är en jättestor vägg som består av sugrör. Det kan bara vara en tjej som klarar att göra någonting så tålamodsprövande.




Papperstallrikar.
Det var så oväntade material som användes, verkligen värt att se.