Det fanns telefoner där man kunde höra sjömäns röster. Engla och jag var runt överallt ganska hastigt, hon rör sig snabbt och provar allt. Jag tror Sjöhistoriska jobbar på att minska dammet och har blivit mer publikvänligt med kul för barn. Man ska dock inte ha förhoppning att något nytt inlånats när vikingarna gjort sitt strandhugg här.
onsdag 31 oktober 2012
Kul på Sjöhistoriska
Vi råkade komma just när en guidning om vikingarna började, så vi hängde på. En 5-åring var på gränsen för att kunna hänga med. Gruppen var liten och guiden var pedagogisk. Hon tog upp det viktigaste och det var lagom långt för ett litet barn. Ett skolbarn skulle nog fortsätta efteråt på nästa guidning som skulle handla om båtarna.
Hemma hos mig, farmor har vi förberett för spökfesten som blir på lördag. Vi har gjort fler toarullefigurer till den.
tisdag 30 oktober 2012
Vikingar på Sjöhistoriska under höstlovet nu
Under höstlovet som börjar nu, kommer vikingarna att göra strandhugg på Sjöhistoriska museet http://www.sjohistoriska.se/ Det är fri entre´ öppet 10-17. Jag hoppas vi kommer dit idag, måndagar stängt.
måndag 29 oktober 2012
Frost sprängning
På väg hem från dekorkursen började jag se blad på nytts sätt. Tog hem några och ritade av dem för att framtida behov nu när frosten biter i. Hoppas träbåtarna som tagits upp har hunnit torka ut, så de inte får frostsprängningar.
Lite av dagens blomskörd på dekorkursen.
söndag 28 oktober 2012
Hattelje´n
Här har jag gjort en blomma och ett blad. Att göra coiffer, hårprydnader är så himla kul. Jag får bara kasta loss och det är bara fantasin som begränsar. Man behöver inte tänka på någon hållfastighet eller andra tekniska parametrar som vid båtbygge. Den här helgen är det dekorkurs i Hatteljen hatteljen.se där Kerstin Carlefalk är modist.
Kerstin är fantastiskt inspirerande! Tiden går alldeles för fort. I morgon är det fortsättningskurs.
Kerstin är fantastiskt inspirerande! Tiden går alldeles för fort. I morgon är det fortsättningskurs.
lördag 27 oktober 2012
Tidningen"Klassiska Båtar" tar in segelfartyg i familjen
Oj,oj! Segelfartygen har insett att det är bra att att komma ut till en bredare publik till min förvåning. Detta tycker jag är ett stort steg för Segelfartygsföreningen. Idag damp "Fördevind" Sveriges Segelfartygsförenings medlemsskrift och med den "Klassiska Båtar" ner i brevlådan. "Fördevind" hade bara blivit ett blad. Det har ju kännts som om den fört en tynande tillvaro. Nu ska artiklar om segelfartyg/skutor finnas i "Klassiska Båtar". Den tidningen har vad jag förstår inte heller haft det så lätt, så det kan förhoppningsvis bli en win-win situation.
Sunbeam ett av medlemsfartygen
Sveriges Segelfartygsförening (SSF) ssf.h.se är en rikstäckande ideell förening, som bildades 1976 för att främja bevarandet av segelfartyg och segelfartyg med hjälpmotor. Min frånskilde man och jag var med redan på den tiden. Han satt i första styrelsen medan jag hade skötte den nyfödda dottern och drygt ettåringa sonen. Då hade vi tremastskonaren Vega av Skärhamn. Det var en härlig tid.
fredag 26 oktober 2012
Norsk Forening for Fartøyvern hjälper slitvargar söka fondemedel
På föreningens hemsida får man hjälp att hitta olika fonder där man kan söka pengar. Det är ju kanonbra, för de som håller på med sitt fartyg är ju fullt sysselsatta med det praktiska fartygsbevarandet.
Här är fler exempel på fartyg som är med i Norsk Forening for Fartøyvern norsk-fartoyvern.no Detta fartyg är byggt i Motala, Sverige.
Härligt att det finns projekt som inte är färdigrenoverade.
Ytterligare ett räddningsfartyg.
Här är listan över fonder som finns på hemsidan. Bilderna kommer också från hemsidan.
torsdag 25 oktober 2012
Norska staten ger 42 miljoner till fartygsbevarande!
Det kom ett brev från Norsk Forening for Fartøyvern där de är missnöjda över budgeten till fartygsbevarande inte höjdes för år 2013. Den ligger kvar på 42 miljoner Nokr. Jag tror att svenska staten ger ynka 2 miljoner i fartygsstöd till kulturhistoriskt värdefulla fartyg som är svenska eller gått i trafik i Sverige, ska kolla upp det senare. Jag och min frånskilde man som haft skuta sedan tonåren, dock inte de senaste 10 åren, har aldrig fått ett öre, bara kastat alla pengar i sjön.
Norsk Forening for Fartøyvern norsk-fartoyvern.no vars uppgift är att främja bevaringsvärda fartyg efter antikvariska riktlinjer. Föreningen jobbar på att de offentliga myndigheterna ska ta större ansvar för fartygsbevarande och underlätta för alla de 10 000 människor som är knutna till fartygen. 148 fartyg är medlemmar. 9st valdes in i år. Ansökan är inte gjord i en handvändning precis.
Här följer några exempel på fartyg i föreningen från deras hemsida.
onsdag 24 oktober 2012
Telefonen, teknikens under!
Detär helt sjukt, jag köpte en iphone 5 igår. När jag var hos tandläkaren slank jag in i en Telenorbutik för att se den nya skapelsen Iphone 5. Nyheter är att färdkartan jag kör bil efter har börjat prata, så jag inbillar mig att jag inte är lika stor trafikfara. Kameran ska vara bättre, med röda ögon reduktion, och man kan ta bättre närbilder. Jag hade trott att skärmen skulle vara större. Den var lite längre, men lika bred som min Iphone 4. Jag tecknade ett nytt abonnemang trots att jag har 10 månader kvar på mitt gamla, men det skulle enligt den skicklige försäljaren bara totalt kosta mig 100kr mer i månaden. Telefonen kommer om 2 veckor.
Det var väl 10 år sedan jag hörde en kille säga att han väntade på att mobiltelefonerna skulle få kamera. Det lät ju som en fiction. Nu kan jag surfa på internet, se på TV,lyssna på all möjlig musik, köra bil samt navigera på sjön med mobilen. Det är ju helt strålande!
tisdag 23 oktober 2012
Kallbakad fane´r
Metoden består i att man tillverkar ett mallställ som kläs med ribbor varefter faner läggs diagonalt från köl till reling i flera lager korsvis mot varandra, samt limmas med epoxi. Det sista yttre lagret fanér läggs och limmas längs med båten för att efterlikna kravell, varefter hela ytan bestryks med epoxi.
Jag är ju van vid den äldre traditionella båtbyggarmetoden, kravellbygge. Den äldre metoden är ju bra att använda på äldre båtar för att bevara traditionen och hantverkskunnandet. Det vore ju intressant att kunna göra en jämförelse mellan dessa metoder.
måndag 22 oktober 2012
Kastanjer och kastanjeskal blir djur
Helgen har varit fyllt av pyssel med barnbarnen. Att "leka med kottar" och liknande är inte förbi för moderna barn. Vi har gjort olika djur med hjälp av tandpetare och kastanjer o skal. Claes Olsons lilla billigaste limpistol är inte att rekomendera, så svårt att trycka ut limmet Jag måste leta efter en bättre. Annars är limpistol perfekt för 5-åringar och uppåt, har en otrolig fästförmåga.
Att klä en mjölkkartong med papper så den blir ett hus är också fiffigt.
När lillasyster sov sydde Edit och jag en coiffe, hårprydnad till henne.
söndag 21 oktober 2012
Pub-kväll på Göta SegelSällskap
Öl med härlig soppa bjöds på pub-kvällen på Göta SegelSällskap. Föredrag med bildvisning hölls av Lars Nordlund. Han ledde med Maria Kristina en ferrocementbåt eskadern med tyska och svenska båtar från Skåne till Nynäshamn där hundraårsjubileet av OS i Sverige 1912 firades i somras.
Den nyritade, nybyggd skärgårdskryssare SK30 (har 30kvadratmeter segelyta förutom spinnakern) är spetsgattad. Thomas Larsson yachtsnickeriet.se har byggt den åt en tysk. I samband med OS-firandet tävlade trettiorna. Denna båt som heter Kaa har en enorm spinnaker. Lars som höll föredrag tävlade också i den klassen med sin andra båt.
lördag 20 oktober 2012
Adjö till Långholmskanalen för i år.
Adjö också till lilla huset på bryggan på Reimersholme. Efter att ha hyrlånat en plats vid bryggan som tillhör Reimers BåtSällskap är det dags att ta upp Kvitungen. Hoppas på att få en permanent plats vid Långholmskanalen till nästa år.
Vi provade att dra upp båten i draghålet som jag lärt mig av norrmännen. Det gick bättre än tidigare eftersom båten lyfts mer upp. Smidigt vill jag ändå inte kalla det, svårt att klara det själv för mig.
Nu får det bära av till Gnesta med båten. Jag skulle helst velat haft båten i närheten för att kunna göra vinterunderhåll.
fredag 19 oktober 2012
Toarullarnas värld med Kungen, Drottningen och Estelle.
Barnbarnet Edit 6år och jag bygger det som hon kallar Toa-rullarnas värld. Vi klipper, ritar och limmar med limpistol. Jobbar oavbrutet i 3 timmar tillsammans! Edit tar stolt med sig hela toa-världen hem.
Drottning Silvia och kung Karl Gustav.
Kronprinsessan Viktoria och lilla Estelle.
Kung Karl Gustav, drottning Silvia, kronprinsessan Viktoria samt prinsessan Estelle som ramlat.
Fiskaren i sin båt. Vilken härlig dag för farmor!
torsdag 18 oktober 2012
Flotten stulen!
Flotten "Hoppetossa" hann inte ligga mer än ett par dagar i vattnet innan den stals i somras. Den såg väl för kul ut och det blev för frestande.
onsdag 17 oktober 2012
Små båtar små bekymmer, stora båtar stora!
Klocka efter varit dränkt några dagar!
Kökshylla!
Hjälpte en kompis idag, vars fartyg sprungit läck, och nu pumpats upp. Bar i land alla lösa inventarier! Vilken deprimerande förödelse. Sjön suger verkligen!
tisdag 16 oktober 2012
Hugga hål i båten för motorbrunn?
En Oselver med motorbrunnen ungefär mitt i båten är en intressant placering av motorn.
Här är motorn placerad i bakre skottet med kort motorbrunn. Det betyder att motorn måste skruvas lös och lyftas upp när den skall upp ur sjön. Med lång motorbrunn är det möjligt att hålla motorn fastskruvad hela tiden och bara vippa upp den i brunnen och stänga bottenlocket.
Alla tre bilderna är från baatplassen.no Tråden är "Robåt med seil i regn og vind, flott tur"
Här har vinden dött ut och min dotter Hanna har motorn som hänger på sidan igång.
Här ses motorfästet. Det är inte direkt aktuellt att hugga hål i båten, men vid en nykonstruktion skulle jag absolut överväga det.
måndag 15 oktober 2012
Trosa hamn igår kväll
Nu faller mörkret över Trosa ån. Allt går i grått och är vått. Att strosa i Trosa är ändå härligt! Det är så mysigt pittoreskt.
Den livliga sommarhamnen har kommit in i en lugnare andning. På vardagar kan man gå upp till Bomans som severar lunch-buffe´ till en rimlig penning i en underbar miljö.
söndag 14 oktober 2012
Finns det hopp om att befolkningsuvecklingen stabiliseras?
När länderna utvecklas ekonomiskt föder kvinnorna färre barn, så befolkningstillväxten kommer att stanna av ser man i denna graf som spänner över 200år. En riktig aha upplevelse för mig!
Jag har lagt antal barn på den vågräta axel och inkomst/invånare på lodräta. (Det är rätt dålig upplösning på den här filmen jag tagit av datorn med telefonen. Vet inte hur jag ska göra på annat sätt tyvärr.)
Omkring 6 barn/ kvinna för 200 år sedan och för de flesta länder ungefär 2 barn nu, förutom i de allra fattigaste länderna såsom i södra Afrika. Det hade jag verkligen inte trott! Sån här fantastisk statistik kan man få ut med hjälp av gapminder.org
lördag 13 oktober 2012
Ny världsbild! (investera i kryssare som går till Nordpolen)
Jag såg detta för mig omvälvande föredrag på SVT igår. Här visar hälsoprofessor Hans Rosling gapminder.org med hjälp av toapappersrullar hur befolkningsutvecklingen kommer att bli.
Jag kunde inte slita mig från att titta på hur världen sett ut statistiskt sett för att kunna förutspå framtiden. Just statistik har jag saknat, vi lever för mycket i här och nu och har ett tyckande som baserar sig på stunden. Det gäller att lyfta blicken och se världen utanför Sverige och västvärlden. Jag behöver i alla fall ta mig en funderare på vad han säger.
fredag 12 oktober 2012
Yrvind tänker segla jorden runt i 3m båt non stop!
På båtmässan i mars visade Sven Yrvind(fd Lundin) yrvind.com upp sin förra båt
Han var en fantasiskt föredragshållare. Jag var dubbelvikt i skratt nästan hela tiden. Det handlade inte om båtkonstruktion utan om livet och hans "vanvettiga projekt".
Denna båt hade han tänkt segla från öst till väst runt Kap Horn. Båten hade tyvärr blivit för tung så masten stod för långt fram. Detta beskrev han inte under föredraget men på sin blogg 21 september 2011 under rubriken "En resa av glädje" Just att han spottar i nävarna och älskar att lösa problem beundrar jag. Hans förra bok "Konstruktören" ger kraft och inspiration.
Nu håller han på att bygga en 3m båt som efterliknar en svan, för att segla jorden runt utan stopp. Ett av problemen är hans ålder, 73 år.
onsdag 10 oktober 2012
Optimering i varje detalj!
Inte kompromisser säger Jurgen Sass. Samt att han mest sysslar med nytänkande, såsom interceptorn, en plåtkant i aktern som gör att båten går 15% snabbare med exempelvis 7,5mm plåtkant.
Bilden visar siffror på optimering.
Här visar Jurgen sin kontruktion U13 i jämförelse med andra traditionella skrovformer.
Elever på KTH hade gjort försök i verkligheten med denna båt.
Amerikanska båtar fungerar i grov sjön vid snabb framfart. Dom är bränsleslukande och vi tillverkar svenska motorbåtar i samma tradition. U13 är smalare med dubbla slag.
Traditionella Petterssonbåtar är bara gjorda för de lägsta farterna och Jurgen har även vidareutvecklat den båttypen.
Ja mycket diagram och formler var det, och jag begrep väl en gnutta, men jag var tvungen att efter en timme lämna mötet och hasta till mitt nattjobb. SYR är numera öppen för allmänheten att bli medlemmar i, inte bara båtkonstruktörer.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)