torsdag 27 september 2012

Tävlingar mellan" Vikingaskepp" på Birka


Jag deltar i ”vikingarnas” liv på Birka 12-15 juli 2012. Hamnen i vikingabyn med förberedelser inför tävlingar mellan skeppslagen som var en avslutning på Vikingaveckan på Björkö i Mälaren.


Här skymtar Kvitungen bakom Helgaholm www.helgaholm.se rekonstruktionen av medeltida långskepp, hittats på Helgeansholmen i Stockholm. Helgaholm och Kvitungen deltog inte i tävlingarna. Sten E Karlsson, delägare i Kvitungen, var domare och jag hjälpdomare.


   Första tävlingen var att öppna kuvert med runskrift som talade om vart halmbalar skulle hämtas. Här ror manskapet i Stefnir www.skilfingarna.net för glatta livet. Förlagan till rekonstruktionen är båtgrav 14 från 800-talet e Kr. Endast spikar och nitar fanns bevarade.



Njord som ägs av Fredrik, en hängiven viking och organisatören bakom de fantastiska tävlingarna. Njord är byggd som en fri vikingabåtstolkning av Jan Mellring.



Ett par av båtarna seglade. Tyvärr var vinden för svag för att det skulle ge någon fördel.



Tälja www.talja.se replik på Viksbåten 1140+-70 e Kr funnen i Roslagen. Det var den enda båten med kvinnor vid årorna. En eloge till den besättningen. Denna båt är mycket tyngre än de övriga båtarna dessutom.


Det var skönt att sova på halmen i detta vikingahus eftersom det regnade så mycket. Jag hade med mig ett lucianattlinne som vikingutstyrsel, men fick som tur var låna kläder så jag kunde smälta in.

Åstrid i förgrunden, vars inspiration var Årbybåten är just färdigställd och masten var väl inte sjömannamässig direkt. Hon har byggts större med mer bärkraft. Det fanns ju inget handikappsystem i tävlingen och hon är superlätt.



Jag filmar grenen fälla masten, upp med armarna och sätta upp masten igen snabbast. Detta för att kunna bedöma vilken placering de olika båtarna fick.
Bildkvalite´n blev inte så bra här på sidan.


Stefnir med sin besättning bestående av ”kraftkarlar”. Efter kapprodden låg ganska många åror och flöt i vattnet avbrutna.
En till gren var man över bord. 


 Dra, rulla, bära båten över land var en tävlingsgren som gick så otroligt snabbt 18 sekunder. Jag hade fullt sjå att klocka tiden så det blev ingen dokumentation.
Tyda runor och hämta snabbast det som stod på pappret såsom en åra, hårstrån och halmstrån var också en. Det var fantastiskt hur duktiga nutidens vikingar är på runskrift!
Slå knopar var också en deltävling. 


Totalvinnare blev Himingläva www.vittfarne.com här med sina glada kämpande vikingar. Förlagan är en Gokstadsskeppets sexring. Det enda tråkiga med tävlingarna var att det fanns besvikelse bland kvinnor för att de inte fick delta där krafterna ställdes på prov.

 För mig var det spännande att göra en visit i dessa hängivna vikingars värld.








Inga kommentarer: