torsdag 6 juni 2013

Alla linor för att segla Laser




Jag åkte på Laser-spaning! För att försöka begripa mig på det man behöver kunna för att rigga en laser.
Rodret ligger här färdigt under "ledvagnen" för skotet, för att lätt kunna sättas i.




Denna tamp från rodret har spänts upp runt rorkulten, för att inte rodret ska böja sig upp akter ut.




Masten förvaras med seglet på. 3 lattor stoppas i seglet, samt en vindflöjeln sticks i masttoppen,och masten ställs på plats.




Kick-blocket längst ner här på bild, sätts fast i masten. Kick-blocket kan spännas åt för att krumma masten. Bommen skjuts in i masten. Cunningham -linan är fäst i kick-blocket, går sedan igenom seglet från babord sida och och fästs vid ett av blocken som ska vara på styrbord sida, och kommer att spänna ner seglet. Cunningham-shackeln är fästs i kick-blocket. Seglets sträckning vertikalled regleras från däck.




Det är den högra gröna linan.




Här är samma detaljer på en annan båt.




Fäst uthalar-shacklet i seglet samt fäst seglet vid bommen.




Uthalaren ska sedan gå via ett block som är fäst vid masten och sedan ner på däck. Så kan buken regleras. Ett gummiband gör att att seglet får mer buk när man slackar på uthalaren.





Till vänster går säkerhetslinan som ska knytas fast ovan bommen. Jag vet inte om det var syskonkrokarna som fästs ihop runt masten som säkerhetslinan fästs vid? Jag hann inte förstå allt som gjordes för att göra i ordning båtarna till onsdagstävlingen.
Säkerhetscord till centerbordet fästs igenom mastens säkerhetslina. På denna bild är det den vänstra linan som går till centerbordet som sjunker om man tappar det.




Här ligger centerbordet med säkerhetscorden som går föröver och sedan tillbaka till centerbordet.




Sedan kollade killen i den här båten pluppen. Jag gissar att det är för att båten inte ska ta in vatten eller att vatten ska kunna rinna ut.




Här håller Laserseglarna på att förbereda inför tävlingen, som går varje onsdag vid Mälarhöjdens kanotsällskap.

Inga kommentarer: