söndag 12 maj 2013

Lägga taktegel på garage och första lösa tanden




Den övre läkten skulle enligt ritningen ligga 2,5 cm från nocken. På den ska ju översta takpannan hänga plus att taknocken ska kilas ner där. Här bryter sonen Olle upp läckten och flyttar ner den 5 mm.
Ett observandum, när man spikar takläckt är att läckten för första takpannraden har sitt specialmått, så pannorna ska sticka ut lite för att vattnet ska hamna i hängrännan sedan.




Här är taknocken lagd på plats. Vi har snörslagit läckten som sticker ur och Olle sågar av dem. Det är svårt att få takpannorna att sticka ut lika mycket på gavlarna. Pannorna har en viss skjutmån. Men de cm som skiljer mellan de två taksidorna döljs av den kommande takplåten.




Nu har vi även satt dit vändskivorna och vips blir garaget vackrare. Vändskivorna hade Lundqvist Trä redan kapat. Det var ju skönt så behövde vi inte fundera på längden.




5 åriga barnbarnet Engla hade i många dagar haft sin första lösa tand. Den hängde på en liten tråd. Glädjen var stor hos Engla när hennes mamma ryckt ut tanden. Modigt av henne att våga dra ut tanden.





Inga kommentarer: