lördag 30 mars 2013

Det "nyupptäckta" vraket, Kastellholmen, Stockholm




Ett " nyupptäckt" vrak som ligger alldeles efter bron till Kastellholmen måste jag så klart titta på. Fler än jag ville beträda fartyget.
Det lär antagligen vara ett prisvrak från 1600-talet, alltså skepp som svenska örlogsmakten tog med sig efter strider till sjöss. Kanske danska "Grå ulven" eller "Den stora draken", som ska ligga i området.
Skeppet är fyllt med sten, kanske för att vara vågbrytare eller stenkista till en brygga.
Jag kommer att tänka på de stenfyllda vikingaskeppen som hittades i Roskildefjorden, Danmark. Ännu så länge har vi inte gjort några sådana fynd i fast arkeologerna i somras letade vid Birka. Om vi skulle hitta något intressant fartyg vore det kul att vara med och bygga en kopia.






Vraket är idag cirka 30 meter långt och 6,5 meter brett. Skeppets storlek har ursprungligen varit avsevärt större. Det var Jim Hansson, Sjöhistoriska som gick förbi häromdagen, men skeppet anmäldes till Sjöhistoriska åtminstone 2010. Nu ska trät analyseras.






Fartyget har enormt tätt mellan spanten, eller är det stöttor till relingen mellan spanten? Här ses garnering och spanten med trädymlingar som bord och garnering är fastsatta med.






GLAD PÅSK!

Inga kommentarer: