lördag 26 januari 2013

Första filmen vid Världsutställningen 1897 (4)


Det här är en bild från filmen där Sveriges konung OskarII  tar emot kejsaren av Siam, nuvarande Thailand. Konungen invigningstalade. Talet lästes sedan in på fonograf av en skådespelare.
 En del av Oscar II tal, där han talar om ländernas samarbete och industriella tävlan låter så här:

Här, där fordom svear och götar möttes, försonades, förenades, vid den mångbesjungna Mälaren, hvars vidtomfattande Gefion enligt sägen skurit ut till Eystrasaltets våg, där sedan Sveriges hufvudstad grundades av den frejdade och hugstore riksföreståndaren och jarlen, hvilken blef icke allenast kyrkofridens, kvinnofridens och hemfridens, utan äfven tingsfridens förste skyddsherre i Norden- här har historien sjelf anvisat en berättigad plats åt det stora, fredliga allhärjarting, som nu samlas, här har det svenska folket stämt möte med sina bröder på den skandinaviska halfön vestanfjells, med sina fränder vid Sundets och Bältens stränder samt med sina grannar på andra sidan Östersjön, vid Nevas och Auras bräddar till en fredlig täflan på arbetets idrottsfält.
 
De nya sensationerna, kinematografen och röntgenstrålarna var populära, med stor attraktionskraft på publiken.


Många av byggaderna revs efter Världsutställningen,eller flyttades tyvärr. Det som finns kvar idag är Nordiska museet som ses här. (Vi åt här om dagen där, och de hade bra lunchservering)


Kvar finns det som nu är biologiska museet.


Av det storslagna finns också Villa Lusthusporten kvar.

Inga kommentarer: